Je bekijkt nu Fanatics’71 in vogelvlucht

Fanatics’71 in vogelvlucht

Het is al 47 jaar geleden dat in Roermond het basketbal in verenigingsverband haar intrede deed. Een enkeling die aan de wieg van het huidige Roermondse basketbal stond is nu nog actief. Deze pioniers vonden hun weg via Hoppers’71 en Fanatics’88 naar het uit deze verenigingen gefuseerde Fanatics’71.

De afgelopen 50 jaar werden gekenmerkt door meerdere kampioenstitels, een groei van de vereniging naar ca. 80 leden, seniorentoernooien, jeugdtoernooien, stratentoernooien, recreatief basketbal, rolstoelbasketbal en natuurlijk bijzondere activiteiten zoals ‘sport is gaaf, een basketbalmanifestatie ter gelegenheid van ‘100 jaar Nederlands Basketbal’, pleintjesbasketbal en nog veel meer.

Naast deze activiteiten die direct met de balnetjesport te maken hebben is er ook aandacht besteed aan activiteiten zonder bal, zoals Sinterklaas, barbecue, zeskamp, slapeloze kampweekenden en wat niet nog allemaal meer.

Dit alles kan alleen maar als er een volhardende en bevlogen kern van (bestuurs)leden zich hiervoor inzet. Zonder hen is dit alles niet mogelijk. Met een goede hoop voor de toekomst wens ik leden en oud-leden veel plezier.

Uiteraard kwam onze basketbalclub niet zomaar uit de lucht gevallen. Voordat Hoppers’71 geboren werd, was er een zwangerschapsperiode van 6 á 10 jaar. Leraren lichamelijke oefening. (Piet Heemels, Mart Pijpers) hebben de basketbalsport op de Roermondse scholen voor voortgezet onderwijs geïntroduceerd. Op een gegeven moment staken deze leraren de kppen bij elkaar en kwamen overeen een basketbal-scholencompetitie op te zetten. Hier deden verschillende scholen aan mee. Een aantal deelnemende leerlingen (o.a. Bert van Hoek en Sander van Croonenburg) waren zo enthousiast, dat zij wel binnen een vereniging wilden gaan basketballen: Hoppers’71 was geboren.

Het eerste competitiejaar werd Heren 1 meteen kampioen in de 1e klasse. Dit was niet zo verwonderlijk als je ziet wie de spelers toen waren: Hans Peters, Peter Arts, Wim Blom, Jos Schmitz, Dick Ettema, Hand Cobben, Marcel de Jong, Cleo Parren, Tonnie Halmans en niet te vergeten Clim Schmitz. Ook de coach was zeker niet een van de minste: Mart Pijpers!

Heren 1 – 1973

Bestond Hoppers’71 eerst uitsluitend uit heren en jongens teams, al snel melden zich ook dames/meiden aan: de vriendinnen van de basketballende heren. Colet Snoeren kan je hier ongetwijfeld nog veel meer over vertellen.

Dames 1 – 1973

Ondertussen werd er in een zaaltje in Roermond druk getrimd door een vrouwenclubje. Elk laatste kwartier van het sportuurtje werd er gebasketbald. Wil Heimens en Joke de Laive vonden dit zo’n leuke sport, dat ze besloten zelf een team bij elkaar te zoeken om wekelijks recreatief te kunnen ballen. Deze vereniging werd Bacudo genoemd (basketbalclub Donderberg). Al snel bleek dat bij het opzetten van een vereniging het een en ander komt kijken, en dat het ook financieel allemaal goed geregeld moet zijn. Om aan een hoop van deze beslommeringen te ontkomen, werd contact gezocht met Hoppers’71: Bacudo werd opgenomen als recreatieve afdeling en zou voortaan ‘De Roerhoppers’ gaan heten.

Een aantal jaren werd er zo, met wisselend succes, fanatiek gesport. Tot de Roerhoppers zich niet meer happy voelden bij de grote broer Hoppers ’71. In 1988 werd dan ook besloten om toch maar weer zelfstandig te worden. De Roerhoppers scheidden zich af van Hoppers en vormden de vereniging Fanatics’88.
In eerste instantie bestond Fanatics’88 alleen uit een recreatief damesbasketbalteam, maar al snel werd er ook jeugd opgenomen, en zoals dat vaak gaat: De jeugd is jong en wil wat. Het gevolg was dan ook dat een aantal jeugdteams mee ging doen aan de competitie. Tevens was er bij Fanatics’88 een aantal jaren plaats voor een volleybalteam (recreatief), maar dit was helaas geen lang leven beschoren.

Ondertussen ging het met Hoppers ’71 minder florissant: Het ledenaantal nam schrikbarend af, en uiteindelijk bleven er nog maar twee teams over. Om deze overgebleven teams niet hun plezier in het basketballen te hoeven ontnemen, werd er gezocht naar een oplossing. Deze werd niet zover van huis gevonden, in feite zelfs in dezelfde stad. Wat in een ver verleden gebeurd was, herhaalde zich nu, maar dan in omgekeerde rollen: Hoppers ’71 klopte aan bij Fanatics’88 en na een aantal diepgaande gesprekken en een gezamenlijke ledenvergadering gingen beide verenigingen gefuseerd verder. Fanatics’71 aanschouwde het daglicht.

Maar met veel succes komt ook veel verantwoordelijkheid. De vrijwilligers die hun hele leven hebben gegeven voor basketbal wilden en konden niet alleen die verantwoordelijkheid dragen. Een krimp in ledenaantal zorgde voor een leegloop. Iets waar alle verenigingen mee te maken hadden. Toch bleven de recreanten steevast hun balletje gooien in de vertrouwde Jo Gerrishal.
De kracht van Fanatics was en is altijd geweest in de breedtesport.

Aan het eind van seizoen 2013 – 2014 viel het damesteam uiteen. En nog voordat het volgende seizoen goed en wel begonnen was, beschikte Fanatics’71 niet meer over een senioren team. Op het dieptepunt beschikte de club over slechts drie competitie spelende jeugdteams en dat terwijl er zoveel basketbal in Roermond loopt voor wel 100 leden.
Het voortbestaan van Fanatics’71 hing aan een zijden draadje. De recreanten en vrijwilligers hebben enorm veel ondersteuning geboden.

Ondanks alle teleurstelling en tegenslagen werden er wel nieuwe leden tot Fanatics gemaakt. En de tomeloze inzet van bestuursleden schepte een klimaat waarbij spreekwoordelijk zaadjes werden geplant voor de toekomst. Gelukkig zien we hun inzet beloond aan het eind van dit decennium.

In 2017 besluit de Nederlandse Basketbalbond digitaal te gaan en voert het sportlink in. De wedstrijden worden vanaf nu digitaal met behulp van tablets bijgehouden.

Sinds 2018 pakten enkele recreanten de draad weer op. Drie vrienden hadden de intentie om een competitie spelend team te beginnen in Roermond. (Savé Heinen, Steven Goossens en Roel Cox) Voordat ze het wisten liepen er 18 mannen op het trainingsveld rond die allemaal hun bijdrage wilde leveren. Na het koren van kaf te scheiden behaalden zij in het eerste seizoen de tweede plaats. Het enthousiasme wierp zijn vruchten af. In het eerstvolgende competitieseizoen heeft Fanatics’71 drie jeugdteams een damesteam en twee herenteams en een damesteam.